Dlaczego owady są tak niebezpieczne dla magazynowanych zbóż, najważniejsze metody ich eliminacji.

Owady mogą dokonać bardzo dużych zniszczeń w żywności, którą się przechowuje, dlatego też stosuje się rozmaite techniki w celu ich wyeliminowania. Jeżeli nawet będzie się to wiązać z zastosowaniem rozmaitych związków chemicznych, to tego typu działania są niezbędne, aby nie dopuścić do dużych strat w zapasach. Przykładowo przy zbożach zabiegiem tego typu jest fumigacja, zwana także potocznie gazowaniem.

Ma ona za zadanie wyeliminowanie najważniejszych szkodników które żerują na zbożach, to znaczy rozkruszka, wołka czy trojszyka. Wykorzystuje się do tego parę różnych substancji, jakie w skuteczny sposób eliminują owady, a jednocześnie ich użycie nie ma wpływu na jakość zboża (gazowanie zboża Ratmar). Jak wywnioskować można po potocznej nazwie, podczas fumigacji stosuje się gazową formę tych substancji, dzięki czemu jej skuteczność jest bardzo wysoka. Gaz doskonale penetruje najmniejsze nawet zakamarki i dociera między ziarna, w skuteczny sposób eliminując wszystkie niepotrzebne owady. A po przeprowadzeniu całego procesu starczy wszystko dokładnie przewietrzyć, aby rozwiązać kompleksowo problem ze szkodnikami.

Obecnie najczęściej używanym środkiem jest fosforowodór. Istotnym jego plusem będzie to, że bardzo łatwo się go stosuje. Fumigacja zboża musi przebiegać w zamkniętych szczelnie wnętrzach, więc dokładne ich przygotowanie będzie jednym z najistotniejszych etapów tej operacji. Ewentualne nieszczelnie miejsca nie tylko mogłyby obniżyć skuteczność gazowania, ale również mogłyby stanowić niebezpieczeństwo dla ludzi z obsługi. Przy różnych obiektach stosuje się różne typy uszczelnień, ich rodzaj najlepiej ustalić z firmą, która realizować będzie takie zlecenie. Po dokładnym uszczelnieniu i zabezpieczeniu obiektu przystąpić można do samego gazowania. Aby to zrobić w środku daje się pojemniki z gazem i uruchamia jego wydzielanie.

Spójrz na stronę i prześledź wpis (http://www.komornik-krakow.eu/doreczenie-pozwu-krakow/), który niewątpliwie totalnie Cię pochłonie, gdyż dane tam zawarte, przykuwają uwagę.

pole uprawne

Autor: Joao Bento
Źródło: http://www.flickr.com
W czasie całości procesu powinno się regularnie kontrolować stężenie gazu i w razie konieczności korygować jego poziom. Po określonym czasie trzeba przeprowadzić odwietrzanie, które polega na pozbyciu się całego gazu ze środka obiektu ().

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*