
W Polsce za 100 gram suszu da się uiścić od 20 do około 100 złotych. Jeśli wyda się już tak niemało pieniędzy na herbatę, wskazane jest wyczuć jej autentyczny smak oraz wydobyć jej zbawienne właściwości. Uczynimy to parząc ją w dobry sposób. Zalewamy listki wodą o temperaturze 85 do 90 stopni Celsjusza i trzymamy pod przykryciem przez plus minus 5 minut (–>). W taki sposób trunek zachowa unikalny aromat. Tego typu zabieg na jednej porcji suszu da się wykonać 3 razy, zawsze napar będzie mniej intensywny, lecz stale apetyczny. Gdy mielibyśmy opowiedzieć, co taki napitek może należytego zdziałać dla naszego organizmu, można wymieniać bez końca. Mieści w sobie nadzwyczaj dużo witaminy C, przez co zwiększa odporność.
Dla jednostek nie mogących spożywać kawy, będzie ona zachwycającym zastępnikiem, ponieważ zawiera sporą porcję kofeiny a do tego działa orzeźwiająco. Doskonała jest dla ludzi pracujących mentalnie, gdyż wspiera koncentrację (poleca się ją też studentom i uczniom). Posiada związki anty-mutagenne, skutkiem tego biała herbata ma własności antynowotworowe. Wspomaga regenerację organizmu, więc osoby uprawiające sport winni się z nią „zakolegować”. Aby widzieć skutki, należy pić ją w ilościach od 2 do 3 filiżanek na dzień, przez okres co najmniej dwóch tygodni.
