Pojemniki na żywność – co i w jakim celu można w nich przechowywać?

 

Pojemniki na żywność to często zakup pod wpływem chwili, niekoniecznie do końca przemyślany, a często nieco wiedzy na ich temat może znacznie wpłynąć na naszą decyzję zakupową. Pojemniki na żywność to świetny sposób na utrzymanie dłużej świeżości wielu produktów, które czasem zdarza nam się kupić „ na zapas”. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/Choć sklepów spożywczych mamy mnóstwo dookoła, to wciąż zdarza się że kupimy więcej niż nam jest potrzebne. Często dlatego, że zakupy robimy w momencie odczuwania głodu i wtedy mamy wrażenie, że zjemy dużo więcej niż normalnie. Takie zakupy skutkują tym, że nadmiar żywności jakiej nie jesteśmy wstanie zjeść psuje się i zostaje wyrzucona do kosza. Jednak jest sposób, aby przedłużyć świeżość i trwałość produktów, i o tym opowiemy w poniższym tekście.

Bardzo prostym rozwiązaniem przechowywania produktów spożywczych jest zakup pojemników termicznych na żywność. Są one dostępne niemal w każdym supermarkecie, na bazarach oraz w sklepach ze sprzętem domowym. Takie pojemniki to świetny sposób na przechowywanie żywności, która łatwo się psuje i nie można jej wystawić na działanie czynników zewnętrznych. Pojemniki przedłużają świeżość nawet kilkakrotnie dłużej niż przechowywanie bez nich, co skutecznie można wykorzystać w wielu sytuacjach. Niektóre pojemniki mogą działać na zasadzie próżni, czyli odcinają dostęp powietrza i innych czynników zewnętrznych. Jest to najbardziej optymalny rodzaj pojemników, ponieważ głównymi „wrogami” świeżej żywności jest powietrze, wilgoć oraz wysoka temperatura.

Pojemniki na żywność to także rewelacyjny sposób na organizację przestrzeni w kuchni. Można w nich przechowywać dosłownie wszystko, od świeżych produktów po makarony, kasze, mąki itp., co doceni każda gospodyni. Innymi wartymi uwagi pojemnikami są pojemniki silikonowe. Nadają się do lodówek, zamrażarek, szafek czy kuchenek mikrofalowych, a łatwość ich składnia i rozkładania sprzyja naszej pracy. Jako pojemniki do przechowywania żywności na półkach najlepiej nadają się pojemniki szklane, w których możemy umieścić makarony, kawę ziarnistą, ciastka, cukierki, bakalie czy też ryż kolorowy. Bez problemu nadają się także do przechowywania sosów, warzyw, owoców czy mięs, a często używane są także do przechowywania biżuterii czy innych domowych przedmiotów wrażliwych na wilgoć. Pojemniki najczęściej mają pojemność od 0,5l aż do 2,5l.

Ewelina

Aktywna mama. Swoją wiedzą dzieli się nie tylko z rodziną.

Zobacz również