PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI - w czym trzymać jedzenie, aby długo zachowało świeżość

 

Obecnie sklepy spożywcze mamy już praktycznie na każdej ulicy. Dlatego robienie zapasów owoców czy warzyw już nie ma takiego sensu jak kiedyś. Jeśli jednak chcemy mieć większe zakupy to musimy pamiętać jak bardzo ważne będzie ich odpowiednie pakowanie. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/Przechowywanie żywności w należytych warunkach to gwarancja zachowania smaku oraz tego, że jedzenie nie będzie się psuć. Pewnie wiele osób w ogóle nie zwraca uwagi na to jaka jest data przydatności do jedzenia. Często okazuje się, że myślimy, że coś przechowujemy w lodówce i już to wystarczy i będzie już bezpieczne.

Trzymanie żywności w torebkach foliowych nie będzie działać korzystnie. Zaczyna się pojawiać brak smaku, oślizłe mięso czy pleśniejące sery. Produkty tracą swoją wartość odżywcza, nie mają aromatu i jednocześnie będą również niebezpieczne dla naszego zdrowia. Źle przechowywana żywność wysycha, psuje się – kwaśnieje, gnije, pokrywa się pleśnią. Szczególnie niebezpieczna jest pleśń. Nawet jeśli znajduje się tylko na niewielkim fragmencie to już wystarczy ponieważ pleśń ma korzenie, które w tym może być już bardzo głęboko. Nawet jeśli włożymy jedzenie do lodówki to nie będzie wystarczająca ochrona dla naszego jedzenia. Największymi wrogami przechowywanej żywności jest: - powietrze - wysoka temperatura - wilgoć

Co zatem ratuje sytuację? 

Pozbycie się powietrza, które ma w sobie bakterie oraz wilgoci to najlepszy sposób na to, by żywność przechowywać. W odpowiednich pojemnikach będziemy w stanie zagwarantować sobie takie warunki, w których z naszym jedzeniem nic złego się nie stanie. Wędlina nie będzie tracić smaku, nie stanie się oślizła. Jeśli chodzi sery będziemy w stanie je skutecznie chronić przed pleśnią. Dzięki temu uda się przedłużyć wartość tych produktów do spożycia, smak i higiena będą lepsze. Poza tym w lodówce czy szafce jedzenie może przejść nieprzyjemnym zapachem i przed tym też trzeba się chronić. Jeśli nasza żywność będzie tak zapakowana to mamy gwarancje, że nie straci ona swojego smaku, nie będzie się psuć. Przechowywać ją będzie można od kilku do kilkunastu dni dłużej niż na tradycyjnym talerzyku czy w zwykłym pojemniku.

Maciej

Dietetyk. Lubi spędzać aktywnie czas.

Zobacz również