Terapia świeżymi sokami

Nasze organizmy są nieustannie bombardowane wielką ilością chemicznych substancji znajdujących się w pożywieniu i otoczeniu. Nie jesteśmy wstanie strawić ani wydalić wszystkiego z organizmu, część substancji odkłada się w naszych kościach i mięśniach w postaci toksycznych złogów, które z czasem prowadzą do chorób cywilizacyjnych.

Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie dużej ilości warzyw, lecz nie przejemy również zbyt dużej ilości warzyw, jaka jest potrzebna do poprawy funkcjonowania naszych ciał. Musielibyśmy wprowadzić do codziennej diety selera naciowego, natkę pietruszki, botwinę, marchew, szpinak i wiele innych, co jest bardzo rzadko możliwe. Dlatego specjaliści od zdrowego żywienia opracowali inny, skuteczny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn, a mianowicie picie świeżych soków. Tak powstała sokoterapia, czyli Picie Esencji Natury.

Słowo esencja nie zostało użyte przypadkiem, ponieważ chodzi tutaj o soki wytworzone bezpośrednio ze świeżych warzyw, nie rozcieńczone, bez żadnych substancji słodzących, barwiących czy smakowych, czyli żadne kupowane w kartonach czy butelkach.

Zasady sokoterapii

W sokoterapii nie wolno absolutnie pić soków kupowanych w sklepach poddanych obróbce chemicznej. Soki musza być produkowane zawsze chwile przed podaniem w wyciskarce, nie w sokowirówce, która napowietrza sok i utlenia cenne składniki odżywcze. Wyklucza się także użycie blenderów, mikserów, prasy żeliwne oraz urządzenia plastikowe nieatestowane, które mogą wchodzić w reakcje z sokami i wydzielać substancje toksyczne.

Sok z wyciskarki

Skuteczna terapia sokami

Soki najlepiej przygotować w wolnoobrotowej wyciskarce, ponieważ sok uzyskany w ten sposób ma najwięcej składników odżywczych. Pije się go przed posiłkami, kilka razy dziennie, nawet do 1,5 litra w zależności od chęci. Pierwsze skutki picia soku mogą być nieprzyjemne, ponieważ organizm stara się wyrzucić toksyny i może powstać niesmak w ustach, bóle głowy lub lekkie zawroty.

Jednak po tym okresie przejściowym organizm eksploduje energią i witalnością, co jest warte chwili poświęcenia. Soki jakie kupujemy w sklepach w kartonach czy butelkach nie mają takich wartości, są sztucznie faszerowane witaminami i innymi składnikami. Owoce i warzywa jakie są użyte w ich produkcji podczas wszystkich procesów przetwórczych tracą wszelkie wartości, a tym samym staja się nie wartościowym napojem dla organizmu.

Ewelina

Aktywna mama. Swoją wiedzą dzieli się nie tylko z rodziną.

Zobacz również